Blind proeverij van 6 wijnen

 

De voorbereiding:
Je ontvangt 6 witte wijnen die allen zijn gemaakt van één druivensoort. In iedere wijn is de geur en smaak die typerend is voor zes verschillende druiven duidelijk te ruiken en te proeven.

Je zet voor iedere deelnemer zes glazen klaar (glas nr. 1 t/m glas nr. 6) die van links naar rechts met de verschillende wijnen worden ingeschonken. De deelnemers aan de proeverij mogen niet zien welke wijn in welk glas wordt geschonken. Dit moet dus gedaan worden door een persoon die niet deelneemt aan de proeverij. We noemen hem of haar ''de schenker'' Als de schenker klaar is zit in ieder glas 1 dus een beetje van dezelfde soort wijn. En dat geldt natuurlijk ook voor glas 2 t/m 6. De ''schenker'' moet goed onthouden in welk glas hij welke wijn heeft ingeschonken, zodat er aan het eind van de proeverij - wanneer door hem wordt onthuld in welk glas welke wijn zat - geen fouten worden gemaakt. 

De proeverij:
Nu gaan de deelnemers zonder te weten wat er in welk glas is ingeschonken ruiken en proeven. Lees voor je hiermee begint even de tekst door die je kunt vinden op mijn website onder de button ''Proeftechniek'' Je begint van links naar rechts, maar dit is zeker geen vaste manier van werken. Een keer ''springen'' van glas 6 naar bijvoorbeeld glas 2 of andere combinaties is geen probleem. Sterker het kan er voor zorgen, dat je geuren en smaken ontdekt die je nog niet had waargenomen in een glas wat je al wel had beoordeeld. Noteer je bevindingen op het proefformulier, dat aan het begin van de proeverij door de ''schenker'' is uitgedeeld. Vind je in een bepaald glas even geen geur of smaak die je kunt definiŽren dan is dat (nog) niet erg. Er komen meer kansen in het tweede gedeelte van de proeverij.

Het eerste ''blinde'' gedeelte van de proeverij zit er nu op. Bespreek (kort) met de proefgroep wat iedereen in de diverse glazen heeft geroken en geproefd. Misschien durft er iemand voor een bepaald glas zelfs wel een gok te doen welke druivensoort er gebruikt is.
  
Let op! Zorg dat er voldoende wijn in je glazen overblijft, om te kunnen gebruiken voor het tweede gedeelte van de proeverij.
 
Nu begint het tweede gedeelte van de proeverij. De ''schenker'' deelt aan alle deelnemers een A4 uit, waarop van iedere uitgeschonken wijn een proefnotitie staat. Dus een omschrijving van de geuren en smaken die u in de geproefde wijnen kunt waarnemen. Vanzelfsprekend staan de wijnen op dit formulier in een andere volgorde dan de wijnen de wijnen die je hebt geproefd en voor je op tafel staan.
 
Het is nu aan jou om aan de hand van de uitgedeelde proefnotities en je eigen proefnotities te bepalen in welk glasnummer welke wijn zit. Als iedereen naar zijn mening de juiste wijn bij het juiste glas heeft gevonden volgt een korte discussie over de uitkomsten die een ieder heeft gevonden.
 
Daarna mag de ''schenker'' het verlossende woord spreken en de juiste volgorde noemen. Voor de winnaar van de proeverij staat natuurlijk een mooie fles wijn klaar.
 
Nog enkele opmerkingen:
De ''schenker'' krijgt vooraf van mij nog wat nadere informatie, die ik in het kader van het ''blindproeven'' nu niet op papier kan zetten.
 
Bij deelname van 6 tot 8 personen kan redelijk ruim worden ingeschonken. Boven dit aantal wordt het een beetje knijpen. Waarbij er vanuit moet worden gegaan, dat 10 deelnemers wel het maximum is. Anders moet er worden overgegaan tot 2 flessen van iedere soort wijn.
 
Het geheel hoeft niet meer dan 1 uur te duren. 
  
De proeverij kan ook dienen als alternatieve borrel voorafgaand aan een diner met vrienden. De in de flessen overgebleven wijn kan mee naar tafel.
  

Leuk als cadeau!

Waarbij de wijnen natuurlijk worden verpakt een luxe 6 vakskist.

De kosten blijven beperkt tot enkel het aanschaffen van 6 flessen wijn. Totaal € 75 (exclusief kist)

Je moet zelf zorgen voor voldoende glazen.